Banana Java Blue: Tutuwuhan Pisang És Krim

Napigasi Gancang

És krim cau? Éta sora ampir teuing alus janten leres. Tapi cau jawa biru, disebut ogé cau és krim, mangrupikeun buah anu luar biasa. A cau és krim mimitina biru bari dina pepelakan, tapi asak kana warna konéng krem. Sareng naha kuring nyebatkeun yén éta raos sapertos és krim vanili?



Rada gooey dibandingkeun sareng jinis cau anu sanés, ieu gancang populér di dunya. Nalika aranjeunna tumuh sacara alami di Hawaii atanapi daérah tropis anu sanés, beuki seueur jalma anu aya di iklim haneut mulai melak cau jawa biru sorangan.



Tutuwuhan ieu mangrupikeun tambahan anu saé pikeun kebon tuang naon waé, tapi éta endah pisan bahkan upami anjeun ngan saukur hoyong surga tropis di buruan anjeun. Kembangna matak heran, sareng kanyataan yén anjeun kéngingkeun buah seger ti éta janten langkung saé. Janten hayu urang nyarioskeun tutuwuhan cau és krim sareng kumaha ngurusana!

Kénging Cau Java Biru

Produk Anu Saé Pikeun Tumuh Banana Java Java:

Pitunjuk Perawatan Gancang

Banana Java Blue
Sateuacan aranjeunna asak, cau jawa biru gaduh tinge bluish kana buah na.
Ngaran umum Cau jawa biru, cau és krim, cau Hawaii, cau biru
Ngaran Ilmiah Musa acuminata x Musa balbisiana, grup ABB
Dinten ka Panén 115-150 dinten ti karembangan
Cahaya Pinuh panonpoé
Cai: Konsisten, unggal 1-2 dinten
Taneuh Aliran lemes, pH 5.5-7.0, bébas tina fusarium
Pupuk 8-10-8 dugi ka 10-10-10 kanggo tumuh, 10-10-15 kanggo buah
Hama Aphids, mites lancah, thrips, nematodes cangreud root, coquito, mealybugs, weevils hideung
Panyakit Titik daun, panyakit Panama, panyakit top banana banana, virus mosaic cau

Sadayana Ngeunaan Pisang Java Biru



Sadaya pisang anu tiasa didahar mangrupikeun hibrida tina dua spésiés: Musa acuminata sareng Musa balbisiana. Ieu diklasifikasikeun kana kelompok anu ngarujuk boh Musa acuminata atanapi M. balbisiana kalayan ngagunakeun A atanapi B. Tilu hurup anu dianggo pikeun nunjukkeun sabaraha unggal spésiés anu aya dina hibrida.

Pisang jawa biru mangrupikeun bagian tina grup ABB. Aranjeunna nyandak hiji sét kromosom ti Musa acuminata sareng dua ti Musa balbisiana.

Musa acuminata langkung dikenal salaku cau Cavendish, atanapi sajumlah kultivar anu aya hubunganana sareng Cavendish. Aranjeunna spésiés cau dessert. Musa balbisiana nyaéta spésiés anu dianggo paling umum pikeun masak cau sapertos pisang. Janten pikaresepeun sapertos cau sareng tuang tuang tuangeun anu sanés bakal sumping tina saham éta!

acara tv pangsaéna ti saprak 2000



Masih, ku Musa acuminata dina garis katurunan grup ABB, cau jawa biru éta ngagaduhan rasa tuangeun anu lezat. Éta sering disebat cau és krim sabab rasana sapertos és krim. Éta terkenal janten jinis rasa vanili custard, sareng pastina pantes didahar!

Cau jawa biru tumbuh, sapertos sadayana cau, tina corm rhizomatik. Dasar ieu ngalegaan sakitar 18 'kana taneuh sateuacan ngahasilkeun akar. Rimpang ngahasilkeun hiji gagang utama anu disebut batang palsu anu ngawangun 'batang' tina 'tangkal' cau. Batang ieu saleresna mangrupikeun silinder tina daun cau anu dikemas ketat anu tumuh langsung tina corm.

Nalika cau jawa biru badé buah, éta ngirimkeun batang kandel disebat batang leres. Ieu tumuh ngalangkungan tengah gagang utama teras kaluar, ngagantung dina hiji sisi. Éta dina batang anu leres ieu yén hiji kembang ageung bakal berkembang. Unggal kelopak laun-laun bakal mesék deui sareng ngabentuk tempat teduh pikeun sakedik kembang pisang handapeunana.



Éta anu tungtungna janten buah. Nalika aranjeunna tumuh, aranjeunna cau biru, leres-leres geulis dina pepelakan. Unggal panangan cau és krim bakal kabentuk handapeun kelopak na dugi ka henteu aya deui kelopak. Dina titik ieu, kembang sésana tiasa diteureuy sahingga pepelakan tiasa fokus kana buah na.

Tutuwuhan cau és krim tiasa nyéépkeun 15-24 bulan saatos dipelak pikeun ngawangun batang utama kahijina. Di sakitar luar pepelakan jawa biru, langkung seueur cabang atanapi 'anak anjing' bakal kabentuk tina corm. Sakali buahna konéng sareng asak, bobot palsu tiasa diteukteuk deui kana corm, sareng salah sahiji pups énggal ieu tiasa nyandak alih pikeun pertumbuhan anu salajengna.

Sedengkeun aya seueur cau kurcaci spésiés, ieu sanés salah sahijina. Di California rata-rata jangkungna 12-15 kaki, sareng di daérah tropis tiasa jangkung 20 kaki.

Perawatan Banana Java Bulao

Daun cau és krim
Daun cauna panjang sareng ageung pisan.

Miara aranjeunna gampang pisan salami anjeun masihan aranjeunna mimiti anu pas. Baca deui pikeun milari kaayaan anu pangsaéna pikeun pepelakan anjeun!

Panonpoé sareng Suhu

Anjeun pastina badé nyayogikeun kaayaan matahari anu lengkep pikeun tangkal cau anjeun. Aranjeunna resep 8-12 jam sinar panonpoé sapoé. Sedengkeun aranjeunna tiasa sabar ngiuhan sabagean, aranjeunna ngan moal tumuh sakumaha vigorously. Janten pastikeun cau anjeun ngagaduhan sinar panonpoé anu cekap.

Cau jawa biru jauh langkung tahan banter dibanding ragam cau anu sanés. Nyatana, aranjeunna tahan tiis pisan anu aranjeunna tiasa salamet sareng bungkus pelindung dugi ka 20 derajat Fahrenheit. Éta, teuing, jauh langkung tiis tibatan cau anu tiasa dicandak!

Masih, langkung saé ulah teuing nguji status tolér tiis aranjeunna teuing. Aranjeunna performa paling saé di zona ngembang USDA 9-10, tapi tiasa tumuh di zona 8-11. Upami anjeun ngagaduhan lokasi anu condong cicing antara 50-90 derajat nalika siang sareng jarang turun handapeun 30 derajat, jawa biru anjeun kedah mekar. Éta toleran panas ogé, nyandak 100-darajat dinten sapertos juara upami dicaian leres.

Cai sareng Asor

Sagala cau resep kana cai. Anjeun bakal mendakan tropis ieu janten haus! Nanging, aranjeunna henteu sabar cai nangtung dimana waé ogé. Pastikeun taneuh anjeun saé pisan-lemes sareng éta henteu ngariung di sakuliling pepelakan nalika hujan. Upami anjeun hoyong, tempatkeun a selang soaker kira-kira dasarna sareng ngantepkeun ngalakukeun perendaman anu panjang, jero.

Cai jero dina unggal dinten atanapi unggal-dinten. Salila usum panas, éta sigana bakal sapopoé. Sésa taun, langkepan nyiram upami hujan ageung, sareng cai unggal dinten sanés upami teu hujan.

Sapertos kaseueuran tropis, jawa biru anjeun ngagaduhan kalembaban sakitar. Nalika éta tiasa salamet dina kisaran handap asor, tingkat kalembaban 50% sakitar sampurna.

Taneuh

Drainase anu saé penting pikeun melak cau, khususna jawa biru. Sapertos seueurna tangkal cau anu sanés, sistem akar na rentan ka patogén jamur sapertos pythium anu nyababkeun bosok akar. Éta ogé rentan ka fusarium. Duanana ieu condong berkembang dina taneuh anu baseuh-baseuh teuing, janten pastikeun éta solokan saé pisan.

Mimitian ku campuran taneuh anu steril nalika mungkin pikeun nyingkahan fusarium taneuh. Upami henteu mungkin, pertimbangkeun solarizing taneuh anjeun bulan sateuacan dipelak pikeun ngirangan résiko.

Upami anjeun nyampur campuran potting anjeun nyalira, cobian pikeun mastikeun ngeunaan 20% tina éta diwangun perlite atanapi alat pembuangan anu sanés. Anggo coir kalapa , lumut gambut , atanapi bahkan sababaraha matak cacing pikeun nyayogikeun ingetan cai. Kompos kualitas anu saé mangrupikeun bahan anu saé. Upami anjeun nambihan taneuh, cobi nyayogikeun loamy atanapi taneuh keusik tinimbang jinis liat.

Pisang jawa biru resep kana taneuh pH aya diantara 5.5-7.0. Éta nétral kana kisaran rada-asam nyaéta dimana aranjeunna bakal tumuh pangsaéna.

Pupuk

Coba ngagunakeun pupuk fosfor tinggi pikeun tumuh awal. 8-10-8 atanapi saimbang 10-10-10 tiasa dianggo. Tutuwuhan anu langkung ngora kedah rada diincer, sakitar kakuatan 65-75%. Upami anjeun nganggo pupuk butiran, cukup larapkeun sakedik kirang kanggo cau anu langkung ngora tibatan anu langkung lami.

Sakali tangkal na parantos sepuh pikeun buah, gentos kana pupuk kalium tinggi nalika mimiti ngaluarkeun batang aslina. Tujuan pikeun 10-10-15 atanapi 10-10-20. Ieu bakal ngamajukeun buah.

Entong dibuahan dina usum salju, sabab pepelakan bakal bobo dina waktos éta.

Pruning

Cau jawa biru sareng kembang
Bagian luhur pepelakan cau és krim kalayan gagang kembang tunggal.

Salah sahiji hal anu paling saé ngeunaan melak cau biru nyaéta yén éta pepelakan minimal dipangkas. Leres, aya sababaraha pruning diperyogikeun, tapi lumayan saderhana.

Sakitar dasar gagang déwasa, anak anjing atanapi ngabandungan bakal kabentuk. Ieu bakal janten bagian bubuahan tina pepelakan cau, janten kade ulah miceun sadayana. Tapi anu lemah kedah dipiceun pikeun ngamungkinkeun pepelakan museurkeun tanaga na kana anu langkung kuat sareng séhat. Mimitian milih anu langkung kuat pikeun cicing sakali batang palsu ayeuna genep bulan ka naékna.

Upami tiasa, ngan ukur nyabut daun nalika aranjeunna parantos konéng atanapi coklat sorangan. Daun anu mimiti nyusut biasana ngaleupaskeun tangkapanana dina batang utama, sareng aranjeunna gampang ditarik tina pepelakan dina waktos éta. Upami anjeun henteu gampang narik éta, tinggalkeun dina tempatna.

Sakali gagang déwasa parantos ngahasilkeun batang aslina sareng parantos bérés, aya hiji tugas tambahan anu kedah dilakukeun. Gagang déwasa ngan bakal ngahasilkeun panén buah tunggal, sareng saatos éta kedah ditegor deui ka corm sahingga salah sahiji anak anjing tiasa nyandak alih taun payun. Ati-ati nalika ngalakukeun ieu supaya ulah ngarusak pepelakan ngora.

Nalika dipangkas, sok nganggo disterilkeun loppers atawa gunting gunting . Ieu ngirangan résiko népakeun panyakit pepelakan.

Buah

Nalika kembang munggaran nembongan, pastikeun tinggalkeun daun naon waé langsung di luhur na dina batang anu sajati. Éta ngiuhan kembang tina panonpoé langsung sareng ngabantosan dina ngahasilkeun buah.

Nalika unggal kelopak kembang mimiti mesék jauh tina kuncup utama, éta ngungkabkeun panangan cau alit. Sakali aranjeunna sadayana parantos némbongan, gagang lengkep sareng sadaya beban tina cau disebat salaku kebat. Upami tiasa, anggo kantong tina bahan sampul ngambang pikeun nutupan kebat sacara leupas pikeun ngajagi buah anjeun tina karusakan hama.

Pisang anjeun bakal teras ngabentuk sareng ngagedéan handapeun lawon. Aranjeunna ngembangkeun warna biru anu saé nalika aranjeunna tumuh, tapi antukna bakal konéng. Nalika kelopak kembang lirén mesék ka luhur pikeun ngungkabkeun langkung cau, éta henteu sigana sesa cau bakal kabentuk.

Anjeun tiasa ngamankeun dasar kantong lawon anjeun tepat di luhur sésa-sésa kembang, sareng sacara bébas pasang kana bagian luhur batang leres di luhur kebat. Tinggalkeun sababaraha kendor pikeun ngamungkinkeun rohangan pikeun cau dikembangkeun.

Kusabab beurat kebat tina cau nalika ngabentuk, anjeun bakal hoyong nyayogikeun dukungan tambahan pikeun bobot asli. Papan kalayan potongan bentuk U nyayogikeun prop anu saé, gampang digunakeun anu tiasa ngabantosan nguatkeun bobot ngalawan sadayana beurat éta.

Nyebarkeun

Siki jawa biru kasohor henteu dipercaya, sareng éta upami anjeun kantos ningal pisan. Kaseueuran pepelakan dina budidaya parantos hibridisasi sacara jero dugi ka jarang ngahasilkeun siki dina mimitina, sareng kaseueuranana steril. Jalma anu langka anu ngahasilkeun binih anu berpotensi hirup gaduh tingkat pengecambahan anu rendah pisan.

Janten langkung saé milih pikeun mésér pepelakan anu dikembangkeun tina budaya jaringan, atanapi sacara saksama ngabagi anak anjing tina corm tina pepelakan jawa biru. Éta sakedik prosés anu rumit, sabab anjeun henteu hoyong ngarusak corm anu parah teuing, tapi upami anjeun ati-ati anjeun kedah tiasa motong corm sareng mindahkeun anak anjing ka lokasi anu anyar.

Panén sareng Nyimpen

Pisang jawa biru orok ngabentuk
Pisang jawa biru cau mimiti bentuk.

Kumaha carana panén cau és krim? Buah jawa biru peryogi sakedik pananganan anu ati-ati, tapi éta bakal janten patut usaha sareng waktos anjeun.

Panén

Anjeun bakal terang buah jawa biru asak sakali warna biru parantos luntur tina kulit cau, kantun nada konéng hampang. Kelopak dina tungtung cau bakal garing sareng hurung garing, nandakeun yén cau parantos siap panén. Seringna, anu di luhur kebat bakal janten anu mimiti asak, tapi pas aranjeunna siap, anjeun kedah panén sadayana kebat.

Boga babaturan anu aya di tanganna pikeun nyabak kebat, anu beuratna bakal beurat. Potong batang anu leres di luhur kebat, teras lembut turunkeun kebat kana taneuh. Ngaliwat sareng nganggo péso seukeut pikeun motong unggal leungeun masing-masing, ati-ati ulah ngaruksak kulit masing-masing pisang jawa anjeun.

Nyimpen

Cau paling luhur dina kebat biasana anu anjeun kedah tuang heula. Sésana lalaunan bakal asak kana waktosna, tapi sapertos sadayana cau, cau jawa biru bakal asak gancang sakali dipanén. Anjeun bakal ujug-ujug angkat tina henteu cau asak pikeun sadayana asak sakaligus!

Kusabab tékstur gooey na, cara anu paling gampang pikeun nyimpen ieu nyaéta salami waktos anu lami nyaéta kulitna sareng nyimpen buah na dina freezer. Anjeun tiasa ngantepkeun sadayana atanapi mash kana témpél sakumaha dipikahoyongna. Upami ditumbuk kana témpél, sendok tina bubur beku tiasa dianggo pikeun ngagantikeun és krim nyata, ngajantenkeun rasa alami anu lezat.

Pamérésan masalah

Masalah naon anu sigana muncul pikeun pepelakan és krim anjeun? Hayu urang ngobrol ngeunaan éta!

Hama

Asép Sunandar Sunarya hama tiasa muncul sareng ngaganggu anjeun sareng pepelakan cau anjeun.

Serangga nyusuk sapertos aphid cau jeung lancah mite anu biasa. Ieu nguseup geutah tina fronds, sareng aphids cau ogé tiasa nyebarkeun panyakit. Duanana tiasa diubaran ku nyandak minyak , sanaos wabah anu ageung panginten peryogi sapertos pyrethrin.

Mealybugs bakal ngadamel bumi dina daun ogé. Panyebaran leutik tiasa dipiceun ku nganggo kapas kapas anu dicelupkeun kana alkohol kanggo maksa ngaleupaskeun. Anggo sabun inséktisida pikeun nungkulan wabah anu langkung ageung.

Dua jinis thrips , karat cau ngagebrét jeung ngagabug budug corky , ngudag cau sagala rupa. Duanana tiasa nyababkeun karusakan parah, sanaos karat thrips ngala daun sareng kulit cau bari scab scips ngala buah sorangan. Anggo pyrethrin pikeun ngendalikeun ieu.

The coquito , disebut ogé éta buah cau parut bangbung , nyerang buah langsung sakumaha anu disarankeun ku namina. Anggo sarap caket pikeun néwak bitis dewasa.

Root knot nematodes tiasa nyababkeun masalah anu nyata pikeun rimpang pepelakan anjeun. Larapkeun nematoda anu nguntungkeun pikeun nungkulan duanana sareng larva coquito.

Tungtungna, urang sumping ka weevils hideung , disebut oge borers gagang cau . Ieu nyababkeun karuksakan ageung pepelakan anjeun, sareng pyrethrin kedah dianggo pikeun ngaleungitkeunana.

Panyakit

Panyakit anu parah pikeun spésiés cau naon waé nyaéta fusarium oxysporum . Patogén jamur ieu nyababkeun pikasieuneun Kasakit Panama atawa cau sareng matak paéh pikeun pepelakan anjeun. Pelepah daun sareng daun konéng ngakibatkeun pamustunganana maot pepelakan. Teu aya ubar tina panyakit ieu, sareng éta tiasa ditularkeun ku angin, cai, taneuh anu katépaan, atanapi pakakas najis. Upami anjeun mendakanana, anjeun kedah henteu ngan ukur ngancurkeun pepelakan anjeun, tapi henteu melak cau anu sanés dina taneuh anu sami. Éta parantos ngusap sadaya galur cau.

Dua jinis titik daun , sigatoka jeung corétan daun hideung , tiasa némbongan dina pepelakan anjeun. Untungna duanana ieu tiasa diubaran ku fungisida tambaga cair.

Kutu daun pisang remen sumebar panyakit luhur kebat cau . Panyakit ieu nyababkeun daun ngagulung ka luhur sareng pepelakan tiasa ngembangkeun daun langkung sempit. Daun tiasa janten rapuh sareng kaku ku waktos ogé. Teu aya perlakuan, tapi pencegahan aphids bakal nyegah pepelakan anjeun kéngingkeunana.

Tungtungna, aya galur tina virus mosaik khusus kanggo cau. Sapertos sadaya galur virus mosaic, teu aya perlakuan pikeun éta. Dina hal ieu, éta nyababkeun daun corétan sareng buah. Ngancurkeun pepelakan katépaan.

Patarosan anu sering Ditaroskeun

Tangkal cau és krim ngora
Tutuwuhan cau jawa biru ngora sareng lalaki pikeun babandingan ukuran.

P: Naha pisang jawa biru asli?
A: Leres pisan! Upami éta henteu, tulisan ieu moal pernah ditulis.

P: Naha anjeun tiasa melak cau jawa biru di Inggris?

A: Hanjakalna, anjeun panginten badé nimbangkeun numuwuhkeun aranjeunna di rumah kaca khusus di Inggris. Nalika aranjeunna bakal tumuh, anjeun panginten moal kénging seueur buah dina lingkungan anu langkung tiis.

Q: Naon anu raoseun cau jawa biru?

A: Penjaga vanili mangrupikeun perbandingan anu paling umum. Éta ngagaduhan rasa cau ogé, tapi anu jelas ngagaduhan catetan vanili.